Вибір перфоратора

Вибір перфоратора

17.04.2018

У будь-якого господаря, який готується до будівництва або ремонту, може виникнути потреба купити перфоратор, а разом із ним і питання: як правильно вибрати перфоратор?

Види перфоратора по типу приводу

  • Електричний перфоратор
  • Акумуляторний перфоратор, особливо зручний для фасадних та подібних до них робіт.
  • Пневматичний перфоратор - призначений для робіт у небезпечних умовах (при можливому ураженні струмом, небезпеці вибуху тощо). Є ще й бензинові моделі, призначені для ведення дорожніх і подібних до них робіт, проте сьогодні їх вже майже витіснили акумуляторні.

Класифікація: побутовий перфоратор та професійний

По призначенню ці інструменти поділяються на побутові (аматорські) та професійні. До першої категорії зазвичай відносять легкі за вагою, а до другої – середні та важкі. Приналежність до класів впливає і на компонування обладнання, а також визначає його можливості та завдання, в даному випадку критерієм є вага:

  • Легкий клас – до 4 кг. Потужність 400-700 Вт, енергія удару – 1,5-3 Дж. З його допомогою можна робити отвори невеликого діаметру в бетоні. Характеризуються високою кількістю обертів та великою кількістю ударів невеликої сили. Згідно зі статистикою, 80% споживачів-непрофесіоналів можуть придбати перфоратор для будинку цього класу.
  • Середній клас – 5-8 кг. Потужність 800-1200 Вт, енергія удару - до 8 Дж. Застосовується для роботи не тільки з твердими матеріалами, але і армованими конструкціями.
  • Важкий клас – понад 8 кг. Потужність - 1200-1500 Вт, енергія удару - до 20 Дж. Здатні робити отвори діаметром 40-50 мм (суцільним буром) та 120 мм (порожнистими коронками) у твердих породах каменю.

Технічні характеристики перфоратора

Потужність двигуна коливається в межах 250-1500 Вт.

Сила удару перфоратора- найважливіший показник, що витрачається на нагрівання деталей ударного механізму та руйнування матеріалу. Якщо говорити про електропневматичні моделі, то вона дорівнює силі, властивій тарану. Частина енергії повертається йому (тарана), повідомляючи рух відскоку від бойка. Електропневматичні мають силу удару 1,5-20 Дж акумуляторні – іноді менше 1 Дж.

Діаметр «свердління» важливий не менше. Цей показник залежить від конкретної моделі та залежно від використовуваної насадки та оброблюваного матеріалу має різні значення, вимірювальна техніка допоможе визначитися з цим. У бетонних стінах можна прорубати отвори від 4 мм до 1600 (останнє значення вказано для коронки). Наприклад, для перфораторів потужністю 600-800 Вт, діаметр свердління в бетоні становить 60-65 для коронки, 22-26 для б, сталі - 13 мм.

Швидкість обертання патрона. Цей коефіцієнт у всіх інструментів відносно невеликий, 1000 оборотів/хв перевищує тільки легких моделей, доходячи до 300 і навіть 100 оборотів/хв у важких. При цьому діапазон регулювання, як правило, обмежений, тобто від нуля до максимального значення конкретної моделі.

Частота ударів. Залежно від класу приладу: як правило, у важких – 1000-2000 ударів/хв, у легенях – 4000-5000 уд./хв.

Вага. Залежно від потужності коливається від 2 до 12 кг.

Комплектація

Базова комплектація пристрою може значно відрізнятися, тому професіонали рекомендують не економити і заплатити, трохи дорожче, перш ніж потім окремо доплачувати за аксесуари та запчастини.

Корисні аксесуари:

  • Набір бурів. Якщо для домашніх справ зазвичай вистачає заводської комплектації, то для повсякденної чи частої роботи перфоратором немає, тому доцільно заздалегідь про це подбати.
  • Патрон-перехідник. Використовується для встановлення звичайних свердлів, що дає можливість використовувати інструмент як звичайний дриль.
  • Запасні щітки для електродвигуна. Купувати ці щітки окремо виходить дорожче, тому вигідніше поцікавитися про їхню наявність заздалегідь, тим більше при професійній діяльності їх міняти доведеться часто.

Важливі функції

Також при покупці фахівці рекомендують звернути увагу на наявність таких функцій:

  • Регулювання швидкості обертання, зокрема обмежувач максимальної швидкості.
  • Стопор вимикача – кнопка перфоратора, яка дозволяє зупинити вимикач. Таким чином, полегшується процес буріння (особливо якщо це твердий матеріал), так як не потрібно натискати кнопку пальцем.
  • Вимкнення ударної функції. Цей параметр дозволяє використовувати перфоратор як дриль.

Полегшити процес роботи і зробити його більш продуктивним допоможуть зручні пристрої, якими багато виробників доповнюють прилади. Наприклад: лазерний рівень, вбудований у ручку, замінює розмітку; вбудований пристрій відсмоктування пилу прибирає, що утворюється при свердлінні пил; градуйована лінійка для обмеження глибини свердління, зупинить роботу в потрібний момент і т.д.

 

Всі ці параметри фахівці рекомендують враховувати при виборі ручного електроінструменту, а щоб легше було визначитися, в наступній статті ми зробимо огляд найбільш популярних марок. Купити якісний перфоратор пропонує наш інтернет магазин ХелпХаус - серед широкого асортименту кожен знайде те, що потрібне.

Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!