Вибір мотокоси: ТОП-поради

Вибір мотокоси: ТОП-поради

30.03.2018

Мотокоса 

як різновид техніки набула популярності в сільськогосподарській промисловості давно. Її використовують для заготівлі сіна, боротьби з чагарниками, бур'янами, молодими деревами. Сам по собі апарат зручний та мобільний, використовується в сезонних роботах.

Розрізняють професійні, напівпрофесійні та побутові агрегати. Конструкція у них ідентична, є штангою із закріпленим на ній двигуном і косильною головкою. Ефективність позбавлення території непотрібної рослинності залежить від правильного вибору мотокоси. Нижче представлені ТОП-порад від професіоналів з приводу вибору відповідного пристрою.

1. Який двигун підійде?

Двотактна мотокоса працює на основі бензину та олії. Її переваги полягають у мобільності та невеликій вазі. Чотиритактні мотори внутрішнього згоряння також працюють на основі бензину та олії. При цьому речовини заливаються в різні резервуари. Моделі з 4-тактним двигуном відрізняються більшою продуктивністю, робочим ресурсом, надійністю. Такі агрегати економічно витрачають паливо. Їх перевага полягає у зменшеній вібрації та низькому шумовому тиску.

Обидва варіанти відрізняються підвищеною продуктивністю. Обидва потребують постійного обслуговування, уважного ставлення. І той, і інший дозволяють працювати з вологою травою. Однак 4-тактні моделі відрізняються більшою довговічністю.

2. Яку вибрати потужність?

Підвищена продуктивність інструменту характерна для професійних пристроїв. Побутовий механізм із високим показником потужності потребує збільшеної витрати масла та палива. Середньостатистичний обсяг робіт складає обробку ділянки площею до 10 соток. Для такої експлуатації вистачає двигуна потужністю 1 кВт. Багато пристроїв мають автоматичну систему, що регулює продуктивність. Механізм дозволяє збільшувати потужність її на ділянках підвищеної складності та зменшувати її на відкритому рельєфі.

3. Скільки обертів має бути у ріжучій системі?

Чим більше обертів здатна видавати бензокоса, тим краще. Висока частота обертання ріжучих ножів у результаті дає більш чистий зріз, що не ушкоджує стебел. Сучасні системи здатні автоматично налаштовуватись на потрібний оборотний режим практично миттєво.

4. Який вал кращий?

Розбірний механізм стане ідеальним рішенням для комфортного транспортування. Такий пристрій легко розібрати та відкласти до наступного використання. Складання займе кілька хвилин. Пристрій допоможе заощадити простір. З іншого боку, нерозбірний вал унеможливлює попадання в механізм будь-яких сторонніх елементів бруду – такий хід продовжує експлуатаційний термін.

5. Який різальний механізм вибрати?

Ріжучий елемент є нейлонову волосінь, ножі або диски.

  • Ліска може бути різної товщини. Застосовується лише для обробки грубої трави на відкритій місцевості. Подача матеріалу відбувається вручну чи автоматично;
  • Ножі справляються з великими бур'янами, стеблами та чагарниками. Зазвичай кількість зубів у ножах варіюється від 2 до 8;
  • Диски з великим числом зубів використовуються для роботи з молодими деревами, жорсткими чагарниками, стволами до 5 см. Діаметр дисків досягає межі 300 мм. Його товщина може становити до 2,0 мм.

6. Штанга

Штанга – пристрій у формі подовженого циліндра, порожнистого всередині, з вбудованим валом або тросом, що забезпечує обертальні маніпуляції від двигуна до редуктора. Більшість мотокосів мають пряму штангу. Вона витримує сильні навантаження, не деформується і справляється з найжорсткішими порослями.

Вигнута форма гнучкіша, здатна амортизувати при несподіваних ударах ріжучого елемента про тверду поверхню. Така штанга може дістатися важкодоступних місць, між лавочками, деревами.

7. Рукоятка

Від зручності рукоятки залежить ефективність керування мотокосою. Розрізняють кілька їх різновидів:

  • D-подібна – найчастіше нею оснащують малопотужні пристрої;
  • T-подібна – властива універсальним побутовим моделям;
  • U-подібна – нагадує собою велосипедне кермо, найбільш зручне та затребуване. Це вибір професіоналів.

На рукояті розташовуються кнопка включення, важіль газу та фіксатор.

8. Кожух, ремінь

Штанга бензокоси включає додаткові кріпильні аксесуари для кожуха, який забезпечує безпеку оператора та його захист від шматків стебел, що вилітають, каменів. Плечові ремені можуть одягатися на плече, при цьому в роботі буде більше задіяна одна сторона тіла. Ранцева жилетка краща, тому що вона дозволяє рівномірно розподілити навантаження на хребет.

 

Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!