Вибираємо плиткоріз для ремонту правильно

Вибираємо плиткоріз для ремонту правильно

25.01.2021

Сучасне будівництво та ремонтні роботи без використання правильних інструментів просто не обходиться. У моментах, коли потрібно займатися укладанням плитки з мармуру, керамограніту, кераміки та інших матеріалів необхідно враховувати не тільки лише розміри, та й фактуру, дизайн. Коли плитку вже вибрали і купили, в процесі її укладання однією зі складностей є її припасування та різання. Саме для цих цілей і існують плиткорізи. На ринку цей пристрій представлений у великому асортименті, але як правильно вибрати, не переплачуючи і з урахуванням подальшого використання? Про це й поговоримо.

Види плиткорізів

Плиткоріз – це простий та легкий у використанні інструмент, який на ринку представлений у двох різновидах: механічний та ручний. Вибираючи оптимальний варіант, необхідно уважно вивчити тип плитки та вибраний її розмір. Якщо робота має бути не надскладна і плитка не товста, можна підібрати бюджетний варіант у вигляді ручного плиткорізу. Якщо плитка велика, виготовлена ​​з грубого матеріалу (який складно обробляти самостійно), і обсяг роботи великий – переважно зупинити свій вибір саме на електричному або спеціальному верстаті.

Якщо немає бажання та можливості витрачати гроші на придбання подібного апарату, тоді можна використовувати в роботі алмазний склоріз, кусачки чи болгарку – але від цього якість роботи суттєво знизиться. Використовуючи спеціальне обладнання для обробки плитки, виділяється невелика кількість кам'яного пилу і навколишній інтер'єр не пошкоджується.

Також, якщо в планах зробити ремонт на кухні, у ванній самотужки, в результаті може вийде далеко не той ефект, на який ви розраховували. Без спеціального інструменту після закінчення робіт на вас чекає ціла гора зіпсованої плитки, плиток з пошкодженою глазур'ю, що тріснули або з нерівними сколами - тому, набагато вигідніше купити професійний плиткоріз. Даний інструмент дозволить зробити рівні надрізи на плитці різного розміру та товщини, без пошкоджень та сколів.

Ручний плиткоріз

Вибравши не болгарку, а ручний плиткоріз, потрібно перевірити, що плитка, яку належить обробити, має товщину не більше 16 міліметрів.

По конструкції плиткоріз ручний складається з двох напрямних та опори. Завдання напрямних запобігати виникненню люфту. Вони з'єднані зі спеціальною кареткою, яка переходить у лапку. На платформі, глазур'ю догори, розміщується плитка (під лапкою). Далі необхідно привести в дію коліщатко, яке і зробить проріз в емальованій поверхні. Після прорізу необхідно опустити важіль, щоб плитка розкололася. В результаті елементи вийдуть рівними, не потребують додаткового припасування і шліфування.

Види ручних плиткорізів:

  • механічний – для проведення робіт, що потребують підвищеної акуратності та точності;
  • роликові – ідеальний варіант для літки із середнім діаметром;
  • підшипникові – для плитки завтовшки від 12 мм, коли під рукою немає електричного плиткорізу.

Серед переваг ручного вигляду варто відзначити:

  1. Компактні розміри – не займає багато місця при зберіганні та й для застосування немає необхідності звільняти багато місця.
  2. Економія електроенергії – можна працювати в місцях, де ще немає підключення до електромережі.
  3. Мобільність – т.к. вага приладу не така вже й велика, його легко можна переносити з об'єкта на об'єкт, без застосування додаткової техніки або вантажників.

Чому краще вибрати ручний плиткоріз:

  1. Бюджетний варіант, особливо тих, хто планує невеликий обсяг робіт.
  2. Міцний корпус – платформа не деформується під вагою плідки.
  3. Наявність міцної ручки.
  4. Додаткова вимірювальна лінійка допомагає зробити максимально точні виміри.
  5. Наявність кругового ріжучого елемента - можливість робити круглі отвори плитки, виготовленої з різних матеріалів.

Електричний плиткоріз

Цей пристрій призначений для різання плитки з живленням від електромережі, що дозволяє виконати великий обсяг роботи в строк з мінімальним відсотком шлюбу. Основна їхня перевага – механізм укомплектований спеціальною конструкцією для охолодження ріжучого диска.

Розрізняють 2 види електричних плиткорізів:

  • мотор розташований у нижній частині конструкції – ідеальне рішення для великомасштабного ремонту та обробки великих листів плитки;
  • мотор з розташуванням у верхній частині конструкції - для максимально точного і акуратного різання плитки, ідеальне рішення для великих і при цьому тонких листів додатково укомплектований особливим водяним насосом для охолодження ріжучого диска.

У процесі активної експлуатації можна помітити, що точність різання знижується – це показник того, що настав час замінити різальний диск. Важливо, при виборі нового диска враховувати виробника та модель плиткорізу. Від його якості залежить тривалість безперебійної роботи двигуна.

Чинники, які важливо враховувати при виборі електричного плиткорізу:

  1. Диск – переважно алмазний, забезпечує точне різання та тривалий період експлуатації.
  2. Наявність запасних деталей – для того, щоб продовжувати роботу навіть якщо вийдуть з ладу витратні елементи.
  3. Різання під кутом – можливість виконувати різання не тільки під прямим кутом, а й під тим кутом, який потрібний для забезпечення кращого результату.
  4. Потужність – потрібно вибирати під обсяг виконуваних робіт.
  5. Розмір інструменту.
  6. Цілісність корпусу – перед покупкою важливо уважно оглядати конструкцію на момент роботи всіх вузлів.

Вибрати необхідний плиткоріз враховуючи обсяг роботи, тип плитки та інші моменти можна в інтернет-магазині ХелпХаус. Серед наших переваг: перевірена якість, лояльна ціна, консультація в будь-який час, доставка по всій Україні, акційні пропозиції для оптових та постійних покупців. Звертайтесь, і нехай ремонт вам буде на радість.

Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!