Туристичні пальники: унікальний подарунок на день Св. Миколи для любителів туризму

Туристичні пальники: унікальний подарунок на день Св. Миколи для любителів туризму

21.11.2019

За вікном глибока осінь і не за горами зима, кожен любитель туризму замислюється про придбання спеціального зимового спорядження, яке стане в нагоді і в інші сезони, наприклад, пальників. Чому б не скористатися моментом та не подарувати такий корисний подарунок на день Св. Миколая.

Для більшості людей важко зрозуміти, навіщо потрібна в поході така, хоч давно не екзотична, але досі рідкісна річ, як пальник. Адже навіщо брати в гори пальник, паливо, спеціальні казанки з плоским дном, якщо можна взяти і розпалити багаття? А при згадках про вартість цього спорядження взагалі стає страшно. І все ж пальники потроху завойовують серця сучасних мандрівників, і ми спробуємо розібратися в їхньому різноманітті та параметрах, на які слід звернути увагу при виборі.

Однією з причин покупки пальника незалежно від типу є банальна економія зусиль. Адже не потрібно шукати дрова та будувати конструкцію для підтримки казанка. А як класно прокинутися вранці, і ще не вилазячи з намету та спальника, за кілька хвилин мати гарячу каву/чай/бульйон. І не важливо на вулиці сонце чи сніг із дощем. Ви лежите у спальнику та насолоджуєтеся гарячим напоєм/їжею.

Різновиди пальників

Загалом, при всьому різноманітті пальників і систем для приготування їжі їх можна грубо розділити на кілька узагальнених типів:

  1. Газові горілки. Сюди входять інтегровані системи та навіть кемпінгові плити.
  2. Бензинові або рідкі паливні пальники. Йдеться про гас, спирт, бензин, дизельне та авіаційне паливо та ін.
  3. Печі для твердих видів палива. Зокрема, турбопічки та подібні системи.

Інтернет-магазин ХелпХаус пропонує всім охочим газові пальники від компанії VITA. У планах є розширення асортименту, тому ознайомимося ближче із цим типом.

Газові моделі

Газові пальники мають кілька підвидів та типів конструкції. Найбільш ефективними на даний момент є інтегровані системи, що дозволяють швидко і просто закип'ятити воду і, при необхідності, приготувати нескладні страви. Головна перевага таких систем – мінімальна витрата палива (найчастіше це скраплений газ у різьбових балонах) та суттєва економія ваги, оскільки пальник, котел та балон – фактично суцільна конструкція.

Завдяки спеціальній конструкції пальника застібається в пази на казанку, мінімізується тепловіддача, а отже вода закипає швидко. Це, зокрема, дозволяє брати менший запас газу на тривалу поїздку. Насамперед такі системи розраховані на сушену або сублімовану їжу, яка не вимагає варіння, а лише запарюється, що додатково заощаджує час та зусилля. Хоча це не означає, що з такою системою не можна собі щось зварити. Однак у такому разі інтегрована система буде менш ефективною, і їжу потрібно частіше перемішувати, щоб не пригоріла – оскільки діаметр таких систем менший, а нагрівання – вище. Як варіант є навіть адаптери, що дозволяють ставити на інтегровану основу-пальника будь-який плоскодонний посуд і навіть сковорідку.

Прості газові пальники - незалежно від того, вони накручуються на балон, або з'єднуються з ним за допомогою шланга, мають схожий вигляд і функціонал. Простіше їх уявити просто як мініатюрну газову конфорку. Принцип роботи, регулювання та правила догляду фактично ідентичні.

Звісно, ​​є певні нюанси. Пальник, який накручується на балон, без спеціальної підніжки менш стійкий, ніж той, що зі шлангом. Однак такий пальник буде легшим і для 2-3 осіб зазвичай його цілком достатньо.

Загалом простий газовий пальник буде чи не найдешевшим варіантом з усіх типів і, при якісному складанні, одним із найнадійніших у роботі. Такі пристрої практично не вимагають догляду.

Основним критерієм для якісної роботи газового пальника (як і інших типів пальників, звичайно, але меншою мірою), є якість палива, тобто газу. І як це не парадоксально - найдешевший пальник може коштувати стільки ж, як 1-2 балони з якісним газом до нього. Тому в нашій країні популярне таке явище, як перезаправлення газових балонів. Однак навіть у таких випадках балон не можна заправляти вічно, адже різьблення і сам клапан зношується, і вже після кількох заправок балон може цькувати або ненадійно фіксуватися з пальником.

Ще одним важливим недоліком заправлених балонів є те, що газ взагалі горить гірше за холодних умов, та й має меншу ефективність. У процесі повторного заправлення заправляють простий пропан або суміш пропан-бутан. А виробники використовують спеціальні газові суміші, які дозволять паливу не тільки краще горіти при низьких температурах, а й віддавати при горінні більше тепла, що дозволить закип'ятити більше води на одному балоні.

Отже, підсумовуючи

Якщо ви любитель надлегкого та технологічного спорядження – інтегровані системи – це для вас. Якщо любите універсальність та доступність, краще підійдуть мультипаливні та бензинові пальники. Якщо хочете максимальної простоти без будь-якого догляду - газові пальники для вас. Але якщо любите живе полум'я, але все ж таки цінуєте природу - твердопаливні печі повинні сподобатися. Робіть вибір, радуйте своїх дітей-підлітків, близьких та друзів, але акцентуємо, що у нашому каталозі є перевірені, надійні газові пальники та балони.

Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!