Як вибрати болгарку (КШМ)?

Як вибрати болгарку (КШМ)?

26.02.2018

Вибираючи болгарку, одні віддають перевагу конкретному бренду, інші набувають інструменту з найвищими характеристиками, а треті підбирають пристрій відповідно до тих критеріїв, які для них важливі. Саме про такий вибір ми сьогодні поговоримо. Вибір електроінструменту повинен бути розумним - він зобов'язаний якісно виконувати функції, які на нього покладено.

      Болгарка буває професійної та побутової. Перший варіант, як відомо за назвою, купують для побутових потреб, якщо немає необхідності щодня виконувати інтенсивні та тривалі роботи. Такі пристрої не пристосовані до високих навантажень, однак із покладеними на них обов'язками справляються без проблем.

     Перш ніж купити болгарку, необхідно визначитися з електричною ємністю її двигуна. Для бетону та товстих металів відмінно підійдуть моделі потужністю до 2 КВт, для виконання більш простих завдань потужність двигуна може становити 1,5 кВт, а для шліфування відмінно підійдуть «мавпочки» до 1 КВт.
      Не менше значення приділяється і діаметру насадок – чим він більший, тим глибше шар розпилу щільного матеріалу. Розміри різальних кіл варіюються від 115 – 230 мм. Якщо машинка експлуатується в домашніх цілях або в основному для шліфування, то найкращим варіантом буде електроустановка на 125 круг, вона відрізняється мобільністю та невеликою вагою. При необхідності різання твердих матеріалів, у тому числі бетону, натурального або природного каменю, цегли на глибину понад 3 сантиметри, вибір потрібно віддати КШМ з великим діаметром диска.
     Швидкість обертання шпинделя у всіх моделей різна, проте буває обладнання, із встановленою клавішею регулювання обертів, що дозволяє самостійно вибрати необхідний режим: чим більше обертання шпинделя, до якого прикріплений відрізний диск, тим вища продуктивність. Для очищення чи шліфування поверхонь потрібно встановлювати менші оберти болгарки. Перевищення швидкості неприпустимо, оскільки воно загрожує руйнуванням оснастки і веде до травм..

     Якщо болгарка буде використовуватися для тривалого виконання поставлених перед нею завдань, потрібно врахувати такий параметр, як ергономіка. Кутошліфмашина повинна бути обладнана якісними та зручними ручками хвата, які комфортно розташовуються в руці, тим самим запобігаючи падінню шліфувальної машини при зворотному ударі або заклинюванні. Також бажано, щоб була можливість перестановки рукоятей у різні положення - завдяки такому підходу можна буде легко міняти положення агрегату, а також працювати на ньому людям з провідною правою або лівою рукою.
      Протекційний кожух для болгарки в багатьох бюджетних варіантах є неповоротним. Точніше сказати, він повертається, проте для цього застосовується викрутка, що не завжди зручно та швидко. Саме тому фахівці рекомендують придбати електроінструмент з можливістю повертати кожух без використання додаткового інструментарію. Він повинен бути зроблений із жорсткого та надійного металу, і мати високу механічну міцність – від цього залежить безпека та життя оператора.

     Багато хто зупиняється саме на даних характеристиках, яких цілком вистачає для нормальної роботи агрегату з різними типами матеріалів. Тим не менш, шліфувальна машина має інші додаткові функції. До них відносять:
  - Технологія плавного запуску, яка особливо важлива для професійних машинок з високою потужністю. Її наявність не лише продовжує термін експлуатації обладнання, а й знижує навантаження на електромережі. До того ж це дає майстру працювати без ривків, що особливо важливо при тривалій експлуатації приладу..
  - Автоматичне балансування дисків - технологія, що дозволяє знизити биття робочого органу до мінімуму, що важливо при виконанні великого обсягу завдань.
  - Тиск пилу – додатковий прийом, що дозволяє захищати робочі вузли та елементи агрегату від згубного впливу пилових частинок, що поступово накопичуються в двигуні. Деякі, більш дешеві моделі мають захист, що складається з декількох шарів смоли, інші оснащені пиловідводами або крильчатками, що відкидають частинки пилу. При обробці бетону та установці спеціальних чашок використовується захисний кожух із щітковим ущільнювачем та адаптером для пилососу..
    Перед тим як купити КШМ, також варто визначитися з видом фланецьгайки, призначеної для фіксації дисків. Гайка може бути двох видів: ключовий та безключовий. Для ключової використовують ключ, безключова фланцегайка встановлюється та знімається вручну – з такою гайкою зміна оснащення займає не більше однієї – двох хвилин.
Також існують системи відключення щіток, гасіння вібрації, захисту від заїдання та швидкої зміни обладнання.

Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!