Як правильно вибрати ланцюгову електропилу - основні параметри при виборі

Як правильно вибрати ланцюгову електропилу - основні параметри при виборі

13.12.2018

Гарний господар, який має у своєму володінні приватний будинок чи дачу, а тим більше – садок, аж ніяк не обійдеться без гарної ланцюгової пили. Для домашнього користування найкраще підійде електрична модель. Вона легка і невелика, в руках її втримати набагато легше, ніж бензинову, і зручніше користуватися. Електропила завжди готова до роботи, потрібно лише увімкнути її в розетку. Не вимагає заправки дорогим паливом та складного техогляду. І ще вона економічна - адже бензин зараз набагато дорожчий за електроенергію.

Саме тому електропила є одним з найпопулярніших агрегатів, які часто використовуються на території приватних будинків. Завдяки своїй багатофункціональності, надійності та високій потужності, вона здатна за короткий термін зрізати та розпиляти велику кількість деревини. Використовується і для ремонту, і для заготівлі дров, і для обрізки гілок у саду.

Вибрати якісну електропилу непросто, це досить складне завдання для власника великого саду чи господаря будинку. Інтернет магазин Хелп Хаус пропонує широкий асортимент електропил від надійних виробників.

Класи електропил

Електропили – це досить великий арсенал техніки. Одні моделі придатні для постійного та частого використання у приватному господарстві, інші ідеальні для розчищення саду, треті мають достатню потужність, щоб зрізати дерева або використовувати їх у будівництві. Тому фахівці з продажу ланцюгових електропил - Хелп Хаус, стверджують, для того, щоб правильно підібрати електричну пилку для повсякденного використання, необхідно знати, що всі вони поділяються на два великі класи:

  1. Побутові. Це найбільший за чисельністю тип агрегатів. Вони мають широкий спектр функцій і часто застосовуються для чищення садів, обрізання сухих гілок та заготівлі невеликої кількості дров. Як правило, вони відрізняються практичністю, ергономічністю корпусу та доступністю. Завдяки цим характеристикам побутові електричні пилки користуються широкою популярністю серед користувачів. Найбільш популярними стали агрегати компаній Grand і Goodluck. Вони мають широкий спектр функцій, а також виготовляються з надійних та стійких до механічних навантажень матеріалів.
  2. Професійні. Це потужні та продуктивні агрегати з покращеними технічними характеристиками. Вони використовуються не так у домашньому господарстві, як у промисловості чи комунальних структурах. Однак і для домашніх потреб, особливо будівельних завдань, їх варто купити. Професійні електропили мають підвищену потужність двигуна, як правило, більший і важчий за корпус, а також довший електричний кабель, що розширює радіус використання моделі. Функціональні, мають вбудовану електроніку, яка відповідає за стабільні обороти двигуна та плавний запуск. Найбільш популярним виробником серед українських користувачів стала японська компанія Makita. Ця фірма десятки років займається виготовленням професійної техніки, а її товари відрізняються високою якістю та безпекою в роботі.

Основні параметри при виборі

Для того, щоб зробити правильний вибір моделі електропили, яка максимально змогла б задовольнити ваші потреби, перш за все, необхідно ознайомитися з основними вимогами до цього потужного і надійного агрегату.

Ми бачили для вас найважливіші робочі параметри кожної моделі електропили:

  • Потужність двигуна – це основний робочий показник, який впливає на спектр можливого використання агрегату. Потужність визначає можливості моделі, тому її слід враховувати насамперед. Побутові пили мають потужність від 1400 Вт до 2400. Професійні можуть досягати і 3-кіловатної позначки, така пилка легко спилює товсте дерево в саду.
  • Довжина шини та крок ланцюга. Дані характеристики визначають ріжучі властивості того чи іншого пилу. Те, як пила врізається в поверхність, визначає можливість роботи з різними типами деревини. Тому перед покупкою краще ознайомитись з ними та правильно оцінити обсяг майбутніх робіт.
  • Система натягу ланцюга. Після багатогодинної роботи ланцюг зазвичай провисає. Тому потрібно вибирати модель, яка буде легкою у питанні технічного обслуговування та виправлення дефектів. Натяг повинен бути максимально доступним для оператора. Є натяжка за допомогою гайкових ключів, вона трохи триваліша і складніша, зате досить надійна. А є – безключова, з нею необхідно лише підкрутити певний гвинт, дуже швидко та легко.
  • Вага та ергономіка моделі. Ці характеристики відповідають за комфорт під час роботи. Так як дуже часто спилювання та різання проводиться протягом кількох годин, то корпус моделі повинен бути не тільки легким, але практичним та ергономічним. Від гарної пили руки не повинні хворіти, вона зручна, має підтримуючу опору, збалансовану шину та хорошу систему гасіння вібрацій.

Розміщення двигуна

Розміщення двигуна тієї чи іншої моделі впливає на практичність її використання. Варто відзначити, воно буває:

  • Поперечним (під прямим кутом до осі двигуна).
  • Поздовжнім (паралельно осі двигуна).

Поперечне розташування двигуна означає, що основний робочий елемент знаходиться праворуч або ліворуч від осі пили. Іноді такий дизайн досить непрактичний, коли йдеться про роботу у важкодоступних місцях, наприклад під час зрізу гілок серед густих крон дерев. Поперечно розташований мотор торкається сусідніх гілок. А ще його трохи «веде» убік, що досить незручно. Зате потужність і продуктивність у таких запалах вища, оскільки вся сила двигуна передається на ріжучу гарнітуру.

При поздовжньому розташуванні двигун перебуває за робочим механізмом, дуже практично. Він ніби служить продовженням моменту, що крутить, валу електромотора або продовженням руки при розпилюванні. Така конструкція чудово збалансована та відрегульована, нею легше користуватися. Але в плані потужності вона трохи втрачає під час передачі, оскільки передача зубчаста, конічна, у неї нижче ККД. Тобто 2 кВт потужності будуть відчуватися як 1,7-1,8.

Системи безпеки

Безпека - головний момент під час виборів. Нехай буде менша потужність двигуна або коротша шина, але основні питання безпеки мають бути на висоті.

До них відносяться:

  • Ручне гальмо ланцюга. Хороше інерційне гальмо спрацьовує миттєво, в частки секунди і блокує робочий ланцюг. Така необхідність виникає при сильній віддачі і виконується завдяки гальмівному щитку.
  • Захист двигуна від перегріву. У якісних пилках вбудована система повітряного охолодження двигуна. Однак, під час енергійного розпилення двигун все одно сильно нагрівається. Тому під час перегріву електронна технологія вимикає його. Він не ввімкнеться, поки не охолоне. Це дозволяє довго зберігати та продовжувати працездатність робочого механізму, а також захищає вас від неконтрольованого та перегрітого інструменту.
  • Плавний пуск моделі дозволяє уникнути ривків та пошкоджень механізму під час запуску. Дає можливість повністю контролювати гострий та небезпечний інструмент у момент його включення.
  • Кнопка блокування запуску. Необхідне для захисту користувача від незапланованого включення.

Рекомендації експлуатації електропили, поради спеціаліста

Щоб правильно вибрати модель в інтернет магазині Хелп Хаус, необхідно ознайомитись із основними робочими характеристиками, які впливають на працездатність моделі. А правильний догляд та використання дозволяють продовжити термін експлуатації механізму. Саме тому не менш важливим є вивчення технічних особливостей кожної моделі. Ми виділили та структурували основні поради фахівців, які допоможуть продовжити термін експлуатації приладу:

  • Ланцюг повинен бути правильно заточеним і добре натягнутим. Дрібна тирса є своєрідним індикатором. Якщо вони з'явилися, значить виникли дефекти в ріжучій системі - ланцюга, потрібно її наточити. Для заточування задіють спеціальні напилки з планкою або калібруванням, заточувальні верстати або пили віддають фахівцеві з заточування.
  • Вся гарнітура має бути добре змащена. Зручно, коли мастило ланцюга відбувається автоматично за допомогою помпи. Вам тільки потрібно доливати олію в картер.
  • Фахівці рекомендують користуватися двома пильними шинами, періодично замінюючи їх.
  • При розпиленні намагайтеся не "хапнути" кінцем пили ґрунт, це дуже сильно затупляє ланцюг.
  • Після роботи очистіть ланцюг та шину від бруду, щоб не заіржавіли.
  • Зберігайте пили у сухому приміщенні.

Висновки

Якщо ви сумніваєтеся і вибираєте між декількома моделями, то, перш за все, чітко з'ясуйте для себе - для яких потреб буде використовуватися електропила: для дрібних домашніх робіт або об'ємних різнопланових завдань? Відштовхуючись від своїх потреб, вибирайте клас пили – побутовий чи професійний, а також потужність двигуна, довжину шини та крок ланцюга.

Хелп Хаус пропонує купити надійні електропили за доступними цінами, від відомих виробників з різними видами оплати: післяплата, по передоплаті, з доставкою в будь-який куточок країни.

Від правильності вибору електропили залежить практичність та швидкість майбутніх робіт, комфорт та зручність користування, а також ваше життя та здоров'я. Тому, звертайте увагу не тільки на потужність двигуна та ріжучу гарнітуру, а й на дотримання виробником стандартів безпеки.

Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!