Як правильно вибрати садовий обприскувач?

Як правильно вибрати садовий обприскувач?

05.08.2020

Обприскувач допоможе обробити рослини препаратами від шкідників та захворювань, удобрити та зволожити їх. Які обприскувачі бувають і який краще вибрати для догляду за присадибною ділянкою – розповімо у нашому матеріалі.

Замовити та купити обприскувач в Україні ви можете у нас на сайті.

Обприскувач працює за принципом різниці тисків усередині та зовні ємності і складається з:

  • резервуара, у який заливається рідина для обприскування;
  • насоса, який створює зайвий тиск у резервуарі, завдяки чому відбувається викид рідини назовні;
  • розпилювальних форсунок;
  • фільтрів, що очищають робочу рідину від засмічення.

Обприскувачі бувають ручні і моторні. У моделях ручних використовується ручний привід до насоса, тобто тиск у резервуарі як би творить людина. У моторних, тиск створюється за допомогою електричного або бензинового мотора.

Ручні обприскувачі

Ручні обприскувачі бувають 3-х видів: пульверизаторні, помпові та важільні.

У пульверизаторних ручних обприскувачах рідина викидається, коли людина натискає на важіль. У таких моделях можна регулювати потік рідини: дрібнодисперсне розпилення або струмінь. На ємність 1 нанесена шкала, щоб контролювати, скільки витрачається речовини.

Ручний обприскувач протягом роботи необхідно тримати навісу в руках, тому традиційно їхній об'єм маленький - від 0,5 до 1 л, а дальність розпилення до 1,5 м. Такі пристрої використовують у кімнатному квітникарстві та при вирощуванні розсади.

Помпові ручні обприскувачі ще називають обприскувачами з підготовчим накачуванням. У таких моделях різний обсяг резервуару та продуктивність. Тиск у резервуарі з рідиною нагнітається вручну за допомогою помпи. Ви натискаєте на важіль, відкривається клапан і рідина починає розпорошуватися. Коли тиск у резервуарі знижується, повітря необхідно знову підкачати.

У насосних пристроях є запобіжний клапан, щоб резервуар не зруйнувався через зайвий тиск.

Насос у таких моделях встановлюється у кришці заливного отвору, а ручка для підкачування знаходиться зверху по центру балона. Це дозволяє легко відрізняти помпові пристрої від інших типів обприскувачів.

Малогабаритні помпові пристрої зовні та за призначенням схожі на пульверизаторні моделі. У них невеликий об'єм резервуара (до 2-2,5 л), протягом роботи їх потрібно дотримувати навісу. Однак вони менш виснажливими для кисті руки, ніж пульверизаторні аналоги.

У продуктивних помпових обприскувачах об'єм резервуару 5-12 л. Їхні форсунки закріплені на довгій штанзі, з'єднаній з баком гнучким шлангом - з його допомогою можна обробляти рослини в недоступних місцях. Для перенесення таких моделях є ремінь для кріплення на плечі або за спиною.

Важелевий ручний обприскувач ще називають ранцевим або з безперервним ручним підкачуванням.

Принцип роботи таких моделей схожий на помповий, тільки тиск нагнітається не у всій ємності, а в маленькій її частині - внутрішній пробірці. На максимальних показниках стисненого повітря дозволено працювати 0,5-1 хвилину, після чого потрібне подальше підкачування.

Важільні обприскувачі безпечніші, т.к. у разі розриву ємності з високим тиском людина захищена від бризок розчину стінами зовнішнього резервуару.

У таких обприскувачах насос розташований знизу, ручка для підкачування повітря встановлена ​​збоку, причому в більшості моделей вона може бути пристосована як під праву, так і ліву руку.

Пристрої комплектуються довгою, часто телескопічною штангою. Об'єм резервуара з рідиною стартує від 12 л, а для носіння використовується ранцева форма перенесення, яка знижує навантаження на плечі та хребет.

Важільні ручні обприскувачі підходять для обробки ділянок від 10-20 соток.

Моторні обприскувачі

При обробці величезних територій ефективно використовувати моторні пристрої, у яких тиск у резервуарі нагнітається не вручну, а за допомогою вбудованого електричного чи бензинового двигуна.

Електричні обприскувачі працюють автономно від вакууму або від набору батарей, тому їх називають акумуляторними.

З їхньою допомогою можна обприскувати рослини протягом кількох годин без підзарядки. Підходять для використання як на садових ділянках, так і закритих приміщеннях, наприклад, в теплицях.

Робочий тиск, створюваний електродвигуном, значно вищий, ніж у ручних пристроях. У комплект також входить набір для різних видів робіт, є інтегрований захист від зайвого тиску і багатоступінчаста фільтрація робочої рідини.

Обприскувачі бензинові - найбільш потужні пристрої, що працюють на базі двотактного двигуна.

Такі моделі роблять високий робочий тиск, через що у них, як то кажуть, гарна дальність. За допомогою подовженої телескопічної штанги можна обробляти крони високих дерев без сходів.

Додаткова перевага бензинових обприскувачів – їхнє вміння розпорошувати не тільки рідини, а й порошки та інші сипучі речовини.

Мінус бензинових двигунів – вони не підходять для роботи у закритих приміщеннях, теплицях чи зимових садах.

Вибираємо обприскувач за типом транспортування

За типом транспортування обприскувачі бувають 4 видів:

  • Ручні. Сюди відносяться ручні пульверизаторні і компактні помпові моделі. Вага таких пристроїв мінімальна через невеликий об'єм резервуара - до 2,5 л.
  • Плечові. Пристрої обладнані одним ременем, щоб повісити обприскувач на плече. Такий вид транспортування полегшує роботу, проте розподіляє вагу нерівномірно. Тому плечовим ременем оснащуються обприскувачі із середньою вагою – об'єм резервуара до 10 л.
  • Ранкові. Порядок ременів дозволяє надійно закріпити обприскувач на спині, як рюкзак. Це найкращий спосіб переміщення досить важких моделей, т.к. забезпечується рівномірний розподіл ваги по тілу та вивільняються руки для ефективної роботи. Ранцевими ременями зазвичай забезпечуються всі продуктивні обприскувачі: ручні важільні моделі, моторні, рідше помпові.
  • Колісні. Такі пристрої розміщуються на платформі з колесами. Вони менш мобільні, проте дозволяють займатися обробкою ділянки людям, яким не можна піднімати важке. Крім цього, резервуар для рідини може бути насправді великий, що забезпечить постійний цикл (без дозаправки) обробки величезних площ.

Вибираємо продуктивність обприскувачів

Продуктивність обприскувача залежить від двох важливих параметрів - обсягу і дальності розпилення.

Об'єм резервуару. Чим він більший, тим більшу площу можна обробити без дозаправки. Важливо пам'ятати, розмір бака безпосередньо впливає на вагу пристрою, особливо в «заправленому» вигляді.

Дальність (радіус) розпилення. Залежить від типу насоса. У ручних малогабаритних обприскувачах цей параметр найменший (до 1,5-2 м), найбільший – у бензинових пристроях (не менше 8, а частіше більше 12 м).

Перед покупкою обприскувача оцініть майбутній обсяг роботи, розмір та структуру ділянки: ландшафт, види рослинності, є на ньому високі дерева, недоступні місця тощо. Продумайте, як часто ви плануєте обробляти рослини і скільки часу готові витратити. Відповідь на запитання: хто працюватиме з обприскувачем, допоможе зорієнтуватися із вагою моделі.

Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!