Що потрібно знати під час вибору сокири?

Що потрібно знати під час вибору сокири?

03.03.2019

Заготівля дров може здатися легкою роботою, проте багато залежить від того, наскільки точно підібрано належний інструмент.

Існує принаймні більше десяти типів сокир. Завдяки безперервному вдосконаленню знарядь праці з'являються нові типи, що відрізняються розміром, формою, вагою, матеріалом та точністю виконання. Цим, на перший погляд, простим інструментом щодня користуються теслярі, пожежники та лісоруби.

Загалом, якщо потрібно розібратися в сокирах, слід навчитися відрізняти їх залежно від застосування.

Основне правило підбору сокири полягає у необхідності ідентифікувати матеріал, призначений для обробки. Таким чином, потрібно врахувати властивості деревини, з якою працюватимемо (тверда, м'яка, суха, волога, тендітна і т.д.) і в залежності від цього підібрати сокиру з відповідною робочою частиною. Якщо сорт деревини відомий, визначені твердість (наприклад, за допомогою інтернету) та інші властивості, цей процес не повинен викликати труднощі. Чим твердіше деревина, тим коротше і товще має бути лезо сокири. І навпаки, м'яку деревину зручніше обробляти сокирою з довгим і тонким лезом.

Універсальні сокири

Вага коливається в діапазоні від 1,5 до 2,5 кг. Безперечно, це найпопулярніші сокири серед всіх загальнодоступних. Ще їх називають функціональними або сокирами для бушкрафту. Довжина сокира становить від 60 см до 100 см. Так званий бушкрафтовий тип трохи менший за розміром і легше, завдяки чому зручний для роботи в лісі. Сокири універсального типу призначені для різних видів робіт: валки невеликих дерев, обрізання та підрізування гілок, розколювання пнів та полін у тріски тощо.

Сокири

Трохи більше розміром (довжина сокири 40-50 см), проте їхня вага рідко перевищує 1 кг. Ці зручні сокири підходять для виконання будь-яких робіт у саду та на присадибній ділянці. Оболванювання, підрізування гілок, стругальне виробництводля заготівлі дрібних щіпок для розпалювання багаття чи каміна, розщеплення гілок, заготівля дров або деревини для будівництва куреня - завдяки сокирі при таких роботах не виникне жодних труднощів. Крім того, сокири цього типу використовуються також і для прецизійної обробки деревини, призначеної, наприклад, на будівельний та оздоблювальний матеріал, для меблів або декоративний матеріал. Довжина сокири коливається в діапазоні від 15 см до більше 1 м. Особливістю сокир є їх заточування під спеціальним кутом (так званий стамесковий профіль), крім того, багато з них з плоским обухом.

Колуни / сокири-молоти

Сокири цього типу відрізняються довгим сокирою і масивною, короткою і важкою головкою. Всі колуни мають характерне заточування леза (великий кут заточування, клинкуватий лезо), яке під час розщеплення врізається і розколює заготовку на дві частини. Серед сокир цього типу зустрічається легкий варіант, призначений для розколювання розпалювальної тріски для каміна. Їхня довжина в основному - від 40 см до 50 см. Серед колонів особливе місце займають сокири-молоти, довжина яких - більше 1 м, а вага кілька кілограмів. Колуни насамперед використовуються для розщеплення. Особливістю таких сокир є вага - це одні з найважчих сокир. Завдяки спеціальній конструкції вони чудово підходять і для розколювання великих гілок, сучкуватих пнів і навіть забивання стовпчиків або частоколу. Це інструмент спеціального призначення.

Маленькі сокири / сокири / туристичні сокири

Їхня вага в основному коливається в діапазоні від 0,5 кг до 1 кг. Вони маленькі та легкі, з короткою сокирою та маленько. голівкою, а вага часто не перевищує 0,5 кг. Це головний атрибут будь-якої подорожі, незамінний у разі розбивання табору чи збору палива для багаття.

В інтернет-магазині ХелпХаус представлені моделі сокир від відомих виробників: HAISSER, МОЛОТ, СТАЛЬ. Асортимент регулярно поповнюється. З усіх питань можна звернутися до операторів у телефонному режимі (всі контакти розміщені в шапці сайту).

Відгуків0

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!